Reija Taupila Mitä siedät, sitä et koskaan muuta.

Aselupakäytäntö uusiksi – lisää turvallisuutta, vähemmän byrokratiaa

Miltä kuulostaisi, jos nykyinen aselupakäytäntö olisikin nykyistä joustavampi, edistäisi kaluston kierrätystä tehokkaammin, olisi harrastajalle helpompi ja halvempi, mutta samalla se olisi nykyistä turvallisempi, vähentäisi byrokratiaa ja toisi samalla säästöjä sekä vapauttaisi poliisin vähentyneitä resursseja muuhun toimintaan? Miten muka? 

Nykyisellään ensimmäisen aseluvan saanti edellyttää seuraavia asioita: harrastuneisuuden osoittaminen metsästys- tai ampumaseuran jäsenenä kahden vuoden ajan, lupahakemuksen sekä perustelukaavakkeen täyttö verkossa, sähköinen ajanvaraus hakemuksen jättämiselle poliisilaitokselle, hakemuksen vienti saatuna aikana poliisilaitokselle, jolloin toimitetaan harrastetodistus, tehdään psykologinen testi, toimitetaan pyydettäessä lääkärinlausunto ja henkilö haastatellaan. Sitten odotellaan ostolupapäätöstä mikä toimitetaan postitse. Mikäli päätös on myönteinen, päätöslomakkeen mukana lähetetään ostolupa, joka on voimassa 6kk. Aseen oston jälkeen tulee jälleen varata sähköisesti aika poliisilaitokselle aseen näyttöä varten. Jos näytössä ase todetaan luvan mukaiseksi, lähetetään jälleen postitse aseen hallussapitolupa ja palautetaan ostoluvan kopio. Jokainen aselupa maksaa tällä hetkellä noin 80€/ase. Aseharrastajille nykykäytäntö on tuskallisen hidas ja kallis sekä viranomaiselle työllistävä. Nykyinen kuvatunlainen prosessi kestää poliisilaitoksesta riippuen 2-6 kuukautta ja on sekä harrastajalle että viranomaiselle raskas ja turhankin monimutkainen. On ehdottoman hyvä ja tärkeää , että jokainen ensimmäistä aselupaa hakeva joutuu käymään tarkan syynin läpi, mutta onko enää perusteltua käyttää yhtä tiukkaa seulaa jo aseluvan saaneeseen henkilöön?

Miten sitten muualla Euroopassa aselupa-asiaa hoidetaan? Muun muassa Saksassa, Itävallassa ja Belgiassa on käytössä asepassi, jonka periaate on se, että aselupaa hakeva henkilö saa maakohtaiset lupakriteerit täytettyään kuvallisen asepassin, johon on määritelty henkilön harrastestatus. Näitä voivat olla esimerkiksi metsästäjä, urheiluampuja, reserviläinen tai keräilijä. Status taas määrittää 5-6 asetyyppiä mitä passilla saa hankkia. Keräilijällä toki on toisenlaiset ostomääreet ja omaa staustaan voi korottaa harrastuneisuuden myötä mikä mahdollistaa useammankin aseen omistamisen. Ostotilanteessa myyjä voi helposti todentaa henkilön kelpoisuuden ostaa asetta, sekä sen millaisia aseita henkilö voi ostaa. Asepassi mahdollistaa myös oman kaluston joustavamman kierrättämisen ja Suomessa toteutuessaan lisäisi myös alan liikevaihtoa ja työllisyyttä.

Suomen nykyisen aselupakäytännön heikkoudet ovat sen hitaus, byrokraattisuus, kalleus sekä riski hallussapitolupien katoamiseen postissa sekä mahdollisuus ostolupien väärentämiseen. Edellä mainittuja on tapahtunut minkä lisäksi hallussapitolupia on myös lähetetty vääriin osoitteisiin. Asepassijärjestelmän toteutumista helpottaa osaltaan se, että viranomaisilla on jo nyt käytössään sähköinen aseluparekisteri eli tällaista ei tarvitsisi Suomeen enää perustaa.  Lisäksi seurat ja yhdistykset vastaavat jo nyt harrastajien kouluttamisesta sekä eri ampumakokeiden järjestämisistä.

Aselain uudistamisten yhteyksissä asepassi-ideaa on tarjottu eri tahojen toimesta lainvalmistajille jo 70-luvulta lähtien, mutta jostain syystä tätä ei olla haluttu toteuttaa Suomessa. Olisiko kuitenkin nyt vihdoin tämän uudistuksen aika? Perusteet uudistukselle ovat selkeästi olemassa. Rakenteellinen uudistus mikä vähentäisi kustannuksia sekä karsisi turhaa byrokratiaa, turvallisuus lisääntyisi ja arviolta lähes puolen miljoonan ampumaharrastajan arki helpottuisi.

Itse olen ehdottomasti asepassin kannalla ja valmis ajamaan uudistusta eteenpäin mikäli tulen valituksi kansanedustajaksi tulevissa vaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puhut asiaa, mutta sisäministeri on ollut vaiti hyvästä asiastasi.

Käyttäjän reijataupila kuva
Reija Taupila

Asiasta ei vielä isommin ole ollut puolueessa keskustelua, mutta yleisellä tasolla ehdotus on saanut kannatusta. Byrokratiatalkoita tarvitaan yhä edelleen ja asepassi toisi osaltaan apua tähän. Sisäministeri, joka vastaa Suomen sisäisestä turvallisuudesta on tehtävänäsä puitteissa keskittynyt niin poliisi-, palo- kuin rajavartiolaitosten haasteisiin. Uskon, että jos saamme jatkaa hyvää työtämme eduskunnassa ja hallituksessa, myös tämä asia voidaan tuoda esille.

Jukka Mäkinen

Reija ja Hyvinkäältä, sekä asiallinen teksti??
Olen positiivisesti yllättynyt.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Suomen aselaki on poliitikkojen tapa pestä käteensä kouluampumisista. Metsästäjiä ja ampumaharrastajia rankaistiin muutaman mielenvikaisen toiminnasta.

Rikolliset osaavat hankkia aseensa joka tapauksessa omita markkinoilta riippumatta aselaista.

Käyttäjän reijataupila kuva
Reija Taupila
Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Nykyinen systeemi kiusaa/hankaloittaa lähes kaikkia aseilla harrastija ja elantoansa tekeviä ja on siksi kestämätön.

Asepassi jossa hakija arvioidaan sen hakemisen aikana on riittävä ja hyvä.

Passi voisi antaa automaattisesti ilman erillisiä hakemuksia luvan 5-6 aseeseen.

Passin voimassaolo aika elinikäinen, viranomainen voisi oikeuden päätöksellä peruuttaa sen jos on aihetta.

Hyvä avaus blogistilta ! Toivottavasti herättää keskustelua:)

Sami Markkanen

Hienoa että olet tätä mieltä, harvinaisen fiksuja ajatuksia. Ja taitaa löytyä lähipiiristä kokemustakin em asioista. Aseharrastajana kannatan täysin tätä mielipidettä.
Mutta mutta, miten on teidän puolueessa yleinen mielipide, mitä se puoluekaveri vieressä ajattelee samasta asiasta ? Onko hän samaa mieltä vai täysin toista mieltä ? Nimittäin sinulle annettu ääni voikin olla lopulta sen puoluekaverisi ääni ja mennäänkin ojasta allikkoon..
Tsemppiä vaaleihin, toivon mukaan puolueesi kanta noudattaa sinunkin kantaa.

Käyttäjän reijataupila kuva
Reija Taupila

Kyllä, perheestä löytyy metsästävä ja urheiluammuntaa harrastava puoliso. Siksi olen saanut seurata asiaa hyvinkin läheltä sekä keskustella tuttavapiiriin kuuluvien alan asiantuntijoiden kanssa. Kristillisdemokraatit vastustivat tämän hallituskauden alussa tehtyä päätöstä kiristää aselakia, joten sen linjan mukaisesti oletan ehdotukseni olevan myös puolueen linjassa. Ehdotukseni sisältää byrokratian sekä kustannusten vähentämistä sekä turvallisuuden lisäämistä, joten en ainakaan näin äkkiä keksi miksei tätä voisi kannattaa?
Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan!

Kimmo Veijalainen

"Kristillisdemokraatit vastustivat tämän hallituskauden alussa tehtyä päätöstä kiristää aselakia"...

...ja ovat mukana hallituksessa, joka viimeksi perjantaina - 3 päivää sitten - hallintovaliokunnassa päätti, että aselain lisätiukennukset ja lisähuononnukset ovat ok.

Eikö tällainen kaksinaamaisuus lainkaan vainoa kristityn omaatuntoa?

Käyttäjän reijataupila kuva
Reija Taupila Vastaus kommenttiin #15

Piti Kimmo tarkistaa asiaa ennen kuin aloin vastata ja vastaus on KYLLÄ. Näitä kakkosvaiheen muutoksia on kannatettu koska nyt käsillä oleva aselain muutos koskee lähinnä ampumaratalakia ja tuo ratojen toimintaan selkeyttä. Lisäksi valmistelussa on ollut mukana kaikki merkittävimmät alan järjestöt ja lakiesitys on työryhmän yksimielinen esitys. Eli tässä lainmuutoksessa on harrastajien sanalla ollut painoarvoa. En näe, että tällä kohden lakia olisi huononnettu.

Omatuntoni on siis tässä kohtaa täysin puhdas eikä "vainoa" minua lainkaan, koska kuten edellä olen kirjoittanut, huonoa on vastustettu ja yritetty muuttaa ja hyvää kannatettu. Linja on ollut mielestäni aivan selkeä.

Tältä pohjalta työtä olisi hyvä päästä jatkamaan seuraavallakin hallituskaudella, jolloin paine vähentää byrokratiaa ja julkisia menoja on entistä kovempi. Ilmaiseksi muutos ei tule, se on varma, mutta jonkun tulisi ottaa asia "omakseen" ja lähteä asiaa ajamaan.

Käyttäjän EsaKivivuori kuva
Esa Kivivuori

Kannatan ehdottomasti.

Reilu 15 vuotta sitten harrastin (siis nimenomaan harrastusmielessä) vielä pitkän matkan pistooliammuntaa ja minulla oli kolme, hyvin erilaista käsiasetta. Harrastus päättyi siihen kun saavutin EM-pronssia ja sitten olisi pitänyt siirtyä päätoimiseksi harjoittelijaksi muuten ei olisi ollut mitään asiaa MM-tasolle.

Myytyäni aseet pois jo vuosia sitten ajattelin noin vuosi-puolitoista sitten aloittaa harrastuksen uudestaan olympia-ammunnan parissa. Ja kaikki mitä kirjoitit, tuli vastaan, eivätkä aikaisemmat luvat tai harrastuneisuus + kokemus ampuma-aseiden käytöstä eivätkä aseenkäyttökoulutkset vaikuttaneet mitään.

Pidän tilannetta kokeneelle ampujalle sekä hämmästyttävänä että halventavana.

Jos tarvitset lisää tukea ajatuksellesi, olen käytettävissä.

Esa Kivivuori
Myös eduskuntvaaliehdokas (Kesk.)
Espoo

Käyttäjän reijataupila kuva
Reija Taupila

Kokemuksesi kertoo nykytilanteesta juuri sen negatiivisen olennaisen. Kuten tuolla aiemmassa kommentissa todettiin, haluttiin viime lainmuutoksen yhteydessä tehdä "jotain" aselaille surullisten kouluampumisten jälkeen, mutta lopputulos oli huono.

Ampumaharrastajia löytynee jokaisen puolueen riveistä, joten arvelen, että asialle olisi potentiaalia saada laajempaakin kannatusta.

Rummuta ihmeessä asiaa eteenpäin, että saadaan sitä harrastajien / äänestäjien tietoon.

Tsemppiä omaan vaalityöhösi ja kiitos kannatuksesta asialle!

Taisto Takkumäki

Tämä asepassiasia on ollut tapetillaa jo niin kauan kuin itse olen harrastanut ammuntaa, mutta sitä ei saatu 1998 lakiin, eikä näihin aselain kiristyksiin. Uuden ampumaratalain mukana sitä ei myöskään ole tulossa aselakiin.

Toivottavasti tämä nyt saadaan vihdoinkin vaikka seuraavalla hallituskaudella ympättyä aselakiin.

Terveiset puolisolle, taidamme olla tuttuja. ;)

Käyttäjän reijataupila kuva
Reija Taupila

Totta. Asiaa on yritetty ajaa tietääkseni jo 70-luvulta lähtien, mutta kun yritin kysellä mihin asiaan aloite on aina kaatunut, en oikein saanut vastausta.

Mutta yritetään taas. Keväällä valitaan uusi eduskunta ja uusi hallituskausi alkaa, joten tehdään töitä sen eteen, että asia etenisi tällä kertaa aivan "kynnyksen yli".

Välitän terveiset :)

Marko Lajunen

Itse harrastan metsästys ja aselupa haku on todella tiukka, niin kuin se tietyssä määrin pitää olla. Mutta mitä näitä tapahtumia on tapahtunut niin eduskunnassa ei tiedetä juuta eikä jaata metsästyksestä, vaan koitetaan hankaloittaa sitä nostamalla aseen hankkimislupa 18v ja se jos mikä on metsästyksen loppu. Minusta toi 15v on hyvä ikä silloin nuoret vielä saattas kiinnostua tästä hommasta, mutta jos se nostetaan niinku Räsänen sitä tai joku oli ehdottanut niin kohta on petoja ja kuolonkolareita enemmän kun hirvet ym.. lisääntyy niin hurjalla vauhdilla että ei ole seuroja/jatkajia niissä että metsästettäs enemmän. Sitten Suomessa pitäs lisätä lisää suden kaatolupia ei toi 19 riitä, nekin on lisääntyneet liiaksi ja tekevät elinkeino harjoittelijalle tuhoja vievät lampaita ym.. Itse joudun siihen testiin mikä piti tehdä jos aselupaa hakee tai vasta vuoroisesti joutuu hakemaan lääkärin todistuksen, minusta se testi on hyvä mutta uuvuttava 267 kysymystä minusta liikaa!!

Sampsa Liimola

Erittäin kannatettava idea. Sisäistä turvallisuutta ei kasvateta nyky käytännöllä. Se vaikeuttaa asioita ja lisää pahaa oloa. Myös aselupien peruuttamisen kriteereihin olisi syytä puuttua ja laatia kunnon ohjeistus, joka estää syyttömän luvanhatian kiusaamisen. Pelkkä naapurin tai entisen puolison ilmoitus poliisille laittomasta uhkauksesta ei saa olla syy aseiden takavarikointiin.

Ilpo Viinikainen

Tässäkin käy niin että yritetään rajoitaa ase määrä ja yritetään pakko vaihtaa aijemmin hankittuja aseita ja mitenhän ase tyypit ollaan jakamassa.

Aina kun muutetaan jotain niin se heikentänyt/ vaikeuttanut harrastelua.

Ilkka Hanhela

Tässä olisi ideaa jopa kansalaisaloitteeksi. Uskoisin suurimman osan ampumaharrastajista ja metsästäjistä tämän allekirjoittavan.

Ari Saariniemi

Näitä sääntöjä,lakeja laatii semmoset ihmiset jotka ei ymmärrä,Esimerkiksi luvan haku täällä pojoisessa vaati paljon kilometrejä menet poliisilaitokselle matkaa 200 km lupa maksaa 80.- matka takasin 200 km =400 km samat matkat aseen näytölle kun tilaa näyttö ajan miksi ei poliisi partio voi tarkistaa jos ajelee kotinurkilla tai rajaviranomainen? Yksi asia mua ihmetyttää karhun pyynnissä lippaaseen saa mennä kaksi patruunaa muun riistan pyynnissä saa olla enemmän tarkoitan puoliautomaattiasetta lain säätäjillle karhu on varmaan vaaratomampi? Toi kans ihmetyttää jos on aseet joskus myynny pois alotaa uudelleen harrastuksen sä olet sillon alotelija vaikka aselupa ollut vuosikymmenet.

Toimituksen poiminnat